Latar
Belakang |

Produk |
Activiti |
Perkara
   Halal  |

Resipi|
Lawatan|
Info
Kesihatan|

Penyelidikan |
Hubungi
Kami
ENGLISH  |  B.MELAYU  |  中文版

    

Mengetahui Indeks Jisim Badan anda dan tenaga yang anda perlukan.

 Indeks Jisim Badan (Body Mass Index-BMI)

 Bagaimana untuk menggunakan carta Indeks Jisim Badan

 Tahap keperluan harian kalori yang anda perlukan

 Tahap tenaga yang anda perlukan

Permakanan berkhasiat, Hidup sihat

Bicara Kesihatan oleh Prof. Dr. Fatimah Arshad

 
   
Mengetahui Indeks Jisim Badan anda dan tenaga yang anda perlukan.

Kebanyakkan dari kita bergantung kepada skala berat badan untuk mengetahui samada berat badan kita telah berkurangan atau semakin bertambah. Cara ini bukanlah cara yang terbaik kerana skala berat badan akan juga menimbang kesemuanya termasuk urat saraf, tulang, lemak dan apa juga yang kita telah makan pada hari tersebut. Ianya tidak akan menunjukkan amaun lemak pada badan kita. Malahan anda perlu mengukur komposisi badan anda secara nisbah jisim badan tanpa lemak dan jisim lemak. Berlebihan lemak akan mengakibatkan perbagai penyakit.

Indeks Jisim Badan(BMI)

Walaupun Indeks Jisim Badan tidak mencerminkan komposisi badan anda namun ianya boleh dijadikan indikator samaada anda menghadapi masalah obesiti, berlebihan atau berkurangan berat badan. Ianya digunakan oleh pakar-pakar pengamal kesihatan untuk mengenalpasti risiko masalah kesihatan yang berpunca dari saiz badan anda.

Anda boleh mengira Indeks Jisim Badan anda sendiri dengan menggunakan carta Indeks Jisim Badan yang akan mengambil kira ketinggian dan berat badan anda. Dengan mengetahui Indeks Jisim Badan anda boleh mempastikan keperluan kalori harian anda mengikut gaya hidup anda.sendiri. Anda kemudian bolih mula mengubah permakanan anda untuk mencapai berat badan yang ideal pada paras 22 Indeks Jisim Badan.

| kembali ke atas
Bagaimana untuk menggunakan carta Indeks Jisim Badan.

Lihat berat badan anda disebelah lajur kiri. Kemudian, ikuti garisan tersebut sehingga anda melihat berat badan yang paling hampir dengan berat anda terkini (kilogram).

+ Click on table to enlarge

Indeks Jisim Badan anda adalah di mana ukuran ketinggian anda menemui ukuran berat badan anda.

| kembali ke atas
Tahap keperluan harian kalori yang anda perlukan.

Apabila anda telah mengetahui berat badan yang ideal untuk diri anda, anda sekarang boleh mengira jumlah kalori yang anda perlukan setiap hari dengan mengikuti jadual Keperluan Tenaga di bawah, berdasarkan berat badan anda ideal yang dikehendaki dan gaya hidup.

| kembali ke atas
Keperluan Tenaga

Keperluan kalori tertentu harian anda bergantung pada tahap aktiviti anda. Gaya hidup yang lebih aktif, lebih banyak tenaga yang anda perlukan, dan sebaliknya. Anda boleh mengira keperluan kalori harian anda menggunakan formula mudah ini:

Keperluan Harian Kalori =
Berat Badan Ideal x Keperluan Tenaga
KEPERLUAN TENAGA
(Diadaptasi daripada H.Cole dan R. Camerini-Davalos, Diet Therapy of diabetes mellitus. Med. Clin. North. Am 54:1577, 1970)
Contoh
Berat = 150 sm, Berat Terkini – 70 kg, Klasifikasi = Berat badan berlebihan, BMI Berat Badan Ideal = 49.5 kg, Gaya Hidup = Sedentari

Berdasarkan carta di atas, anda akan mendapati bahawa orang yang mempunyai berat badan yang berlebihan dengan gaya hidup sedentari memerlukan 25 kcal/kg. Oleh itu, Kalori Keperluan Harian anda perlu untuk mendapatkan dan mengekalkan berat badan ideal anda 49.5 kg iaitu : 49.5 x 25 = 1,237.5 kcal sehari.

NOTA:
Panduan menggunakan BMI adalah untuk umur 18 tahun ke atas. Untuk memahami sepenuhnya cara pemakanan sihat yang menyeluruh, sila berunding dengan pakar kesihatan anda.
| kembali ke atas
Permakanan Berkhasiat, Hidup Sihat

Makan secara sihat tidak bermakna anda harus mengucapkan selamat tinggal kepada makanan kegemaran seperti nasi lemak, mee goreng atau roti canai. Dengan jadual yang betul, anda masih boleh menikmati makanan kegemaran anda selagi anda makan banyak makanan sihat berbanding makan kurang sihat. Ingat, bersenamlah, dapatkan rehat yang cukup dan praktik gaya hidup sihat sekerap mungkin. Jangan tunggu sehingga kesihatan anda merosot sehingga mengundang penyakit kencing manis. Pencegahan adalah lebih baik dari mengubati.

| kembali ke atas
Bicara Kesihatan oleh Prof. Dr. Fatimah Arshad

Panduan mudah untuk diet yang sihat adalah mengambil jumlah karbodihrat yang sederhana, sebaik-baiknya mereka yang mempunyai rendah beban glisemix seperti sayuran tidak berkanji, buah-buahan, kekacang dan produk gandum yang tinggi serat untuk mengekalkan paras glukosa darah yang konsisten. Anda harus juga memilih makanan yang berprotin yang kurang lemak seperti daging pejal, ikan dan ayam. Mengurangkan penggunaan garam dan gula akan merendahkan risiko masalah kesihatan yang berkaitan. Selain daripada itu, senaman dan gaya hidup sihat akan meletakkan anda di landasan yang betul dan sihat.

Artikel daripada Prof. Dr Fatimah Arshad :

| kembali ke atas

Copyright@(2004-2013) Gardenia Bakeries (KL) Sdn. Bhd. All Rights Reserved. | [WebMaster]